Laura Koster

Vier keer per jaar krijgen jullie het Tijdschrift Antropologie en Ontwikkelingsstudies (TAO) in handen. Om er voor te zorgen dat dit tijdschrift gevuld wordt met interessante artikelen en inspirerende rubrieken doe ik als voorzitter, samen met mijn redactie, mijn uiterste best. Inmiddels zijn we alweer bezig met het schrijven van stukken voor de allerlaatste TAO dit jaar, en zit ons jaar er dus al weer bijna op.  In dit stukje zal ik jullie een kijkje geven in het proces dat plaatsvindt voor het uitgeven van een TAO!

We beginnen altijd met het kiezen van een thema waar binnen de artikelen worden geschreven. De redactie heeft altijd wel inspiratie en meestal kost het ons niet al teveel moeite om een thema uit te kiezen. We hebben dit jaar al geschreven over magie, power to the people, en over seks drugs en antropologie. Het laatste thema van dit jaar blijft nog even een verrassing! Hoewel we binnen het kader van het thema werken, blijkt altijd dat er ontzettend veel onderwerpen toepasselijk zijn die je niet snel zou verwachten. Dit maakt dat er gelukkig erg veel variatie is van artikelen binnen één thema.

Nadat het thema is gekozen gaat de redactie aan de slag. Ze schrijven niet alleen artikelen, maar ook heeft iedereen een vaste rubriek. Door deze rubrieken kom je erg veel te weten over het leven van onze (oud-)studenten. Zij worden geïnterviewd over hun bijzondere hobby’s of over het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd. Ook is het erg leerzaam voor huidige studenten om van oud-studenten te horen wat zij na hun studie zijn gaan doen. Ook is er in de TAO natuurlijk altijd ruimte voor Umoja en zijn er foto’s en commissiestukjes te vinden.  Genoeg om over te schrijven dus!

Wanneer alle stukken zijn geschreven is de redactie nog lang niet klaar, en beginnen de redigeerrondes. Alle artikelen en rubrieken worden door minstens twee personen nagekeken op alles wat er maar te bedenken valt: inhoud, structuur, maar ook taalfouten. Zo zijn we er zeker van dat we een TAO van goede kwaliteit afleveren! Wanneer alle stukken klaar zijn en we ook nog eens gedichten en columns hebben ontvangen begint het grote knip- en plak werk: de lay-out.

Samen met Jeanne en David werk ik aan de lay-out. Hoewel ik niet zo goed ben met alles dat elektriciteit nodig heeft en ik nog steeds liever pen en papier gebruik dan een computer, gaat het werken met inDesign verbazingwekkend goed. Wanneer je het eenmaal in de vingers hebt is het erg leuk om de ontwikkeling van een tekst in word naar een daadwerkelijk tijdschrift te zien. Wanneer het knip- en plakwerk eenmaal lijkt te zijn voltooid, kijkt de redactie er nog eens goed naar en blijken er altijd nog wat dingen veranderd te moeten worden. Wanneer er na de zoveelste controle dan echt niks meer lijkt te zijn dat aangepast moet worden, gaat de TAO naar de drukker.

Er moet dus erg veel gebeuren voor dat we een nieuwe editie klaar hebben liggen. Mijn voornaamste taak is dit jaar geweest om het overzicht te houden en ervoor te zorgen dat alles op tijd af is. De meeste redactieleden zullen zo aan het eind van het jaar wel een aantal stalkberichtjes van mij hebben ontvangen. Hoewel het vaak aardig stressvol is om alles op tijd af te krijgen, is het ons tot nu toe iedere editie gelukt om op tijd klaar te zijn. Het leukste van dit hele jaar vind ik het ontdekken wat je met een klein groepje mensen kunt bereiken. Wanneer de TAO wordt bezorgd, is het altijd ontzettend leuk om te zien wat we samen in elkaar hebben gezet en was ik altijd erg trots op het eindresultaat. Ik ben mijn redactie ook erg dankbaar dat zij iedere editie weer op zoek gaan naar hun interesses, en hun taak op een professionele manier aanpakken!

Nu weten jullie ongeveer hoe het is om een TAO te maken! Mochten jullie na het lezen van dit stuk nou denken: “hier wil ik deel van uitmaken”, schroom dan vooral niet om een berichtje te sturen naar tao@student.ru.nl. Dan kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor volgend jaar; dan moet er tenslotte weer een enthousiaste redactie klaarstaan om ons tijdschrift voort te zetten!

Ik hoop dat jullie met veel plezier de TAO zullen lezen!
Groetjes, Laura (vierdejaars bachelorstudent Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies)

laura2